ΜΑΛΛΙ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

Η φρίκη πίσω από τα μάλλινα ρούχα

πρόβατίνα με το αρνάκι της
Το κούρεμα είναι άλλη μια μορφή βασανισμού που υποβάλει ο άνθρωπος στα πρόβατα. Για να γίνει το κούρεμα, τα πρόβατα, αυτά τα τόσο ευαίσθητα, ευγενή και συμπονετικά ζώα πέφτουν θύματα εξαιρετικά άγριου ξυλοδαρμού.

Οι εργάτες πληρώνονται με το κιλό μαλλιού που κουρεύουν και όχι με την ώρα, γεγονός που τους ωθεί να κουρεύουν πάρα πολύ γρήγορα, προκαλώντας έτσι μεγάλους τραυματισμούς και κοψίματα στα αθώα αυτά ζώα . Τα πρόβατα φυσικά αντιδρούν στον πόνο που δέχονται και έτσι οι εργάτες τα ξυλοφορτώνουν και άλλο προκειμένου να μείνουν ήσυχα. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το οποίο τους ωθεί να συμπεριφέρονται στα πανέμορφα αυτά ζώα απάνθρωπα, αλλά και το γεγονός ότι μπορούν εκεί να εξωτερικεύσουν όλη την κακία και το σαδισμό τους, μιας και κανένας δεν θα δώσει σημασία στην τύχη των προβάτων.

Μη ξεχνάς πως αυτοί που εκμεταλλεύονται τα πρόβατα για το μαλλί τους, είναι οι ίδιοι που τα δολοφονούν για το κρέας τους. Επίσης μη ξεχνάς πως αυτή η υπέρμετρη εκμετάλλευση και όλοι αυτοί οι βασανισμοί συμβαίνουν λόγο της ζήτησης για μαλλί. Τα πρόβατα όμως είναι συναισθανόμενα ζώα, όχι υφάσματα.


Σε ηλικία 4 με 8 εβδομάδων τα αρνάκια θα μαρκαριστούν στο αυτί. Μετά θα τους κόψουν την ουρά και αν είναι αρσενικά θα τους κόψουν και τους όρχεις. Φυσικά όλα αυτά χωρίς καμία χρήση αναισθητικού. Μάλιστα ειδικά ο ευνουχισμός, όπως πολύ σωστά φαντάζεσαι, προκαλεί αφόρητο πόνο στα ζώα. Εκατοντάδες αρνάκια δεν θα καταφέρουν να ζήσουν πάνω από 2 μήνες, λόγο των κακουχιών που θα περάσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αυτό όμως φυσικά δεν ζημιώνει την βιομηχανία.

κούρεμα προβάτου
Η συνήθης διαδικασία του κουρέματος έχει ως εξής: ο “κουρέας” αρπάζοντας βίαια το πρόβατο θα το σύρει μέχρι το σημείο κουρέματος και θα του στρίψει το κεφάλι, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, σε σημείο που εκείνο θα αναπνέει πια με δυσκολία. Τότε θα αρχίσει να το κουρεύει, δηλαδή να του κόβει το μαλλί του μαζί με κομμάτια της σάρκας του. Ο πόνος φυσικά είναι αφόρητος για το πρόβατο, το οποίο θα αρχίσει να αντιδρά, κλωτσώντας και χτυπώντας με τις οπλές του τον βασανιστή του. Ο εργάτης τότε, θα αρχίσει να το χτυπά με όλη του τη δύναμη στο πρόσωπο, με τα χέρια ή με το πίσω μέρος της κουρευτικής μηχανής, μέχρι εκείνο να ματώσει ή να μείνει αναίσθητο. Μπορεί ακόμα να αρχίσει να το κλωτσά και να το πατά στο λαιμό του τόσο δυνατά, ώστε να σπάσει ο αυχένας του.

Κάποια από τα πρόβατα θα έχουν τόσο έντονα κοψίματα που η αιμορραγία τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε, χωρίς καμιά αναισθησία, θα αρχίσουν να τους ράβουν τις πληγές , κάτι που κάνει τον πόνο τους ολοένα και μεγαλύτερο. Έτσι όμως θα διατηρηθούν περισσότερο χρόνο ζωντανά, για να μπορέσουν να φτάσουν ζωντανά στα σφαγεία για τη βιομηχανία κρέατος ή αν ακόμα παράγουν καλής ποιότητας μαλλί, να τα εκμεταλλευτούν και να τα βασανίσουν, κουρεύοντας τα και άλλες φορές στο μέλλον.


Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν πως το κούρεμα στα αρνιά και τα πρόβατα είναι κάτι που ευχαριστεί τα ζώα και μάλιστα τα ανακουφίζει – κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου αληθές, μιας και το μαλλί προστατεύει το δέρμα τους τόσο από το κρύο, όσο και από τη ζέστη. Δυστυχώς, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, το μοντέλο εκμετάλλευσης των προβάτων είναι παρόμοιο με το μοντέλο που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες παραγωγής αυγών και γάλακτος.

Τα ζώα που εκτρέφονται κατά κύριο λόγο για το μαλλί τους δεν σκοτώνονται αμέσως και υποφέρουν για χρόνια πριν τελικά τα σφάξουν για το κρέας και το δέρμα τους. Αυτό γίνεται μόλις το πρόβατο θεωρηθεί ασύμφορο από τη βιομηχανία, όταν δηλαδή μειωθεί η ποσότητα ή η ποιότητα του μαλλιού που παράγει.

κούρεμα προβάτου και η βία που κρύβεται από πίσω.
Δεδομένου δε, πως τα πρόβατα σήμερα είναι γενετικά μεταλλαγμένα, παράγουν πολύ περισσότερο μαλλί από όσο ορίζει η φύση τους. Αυτό προκαλεί σε πολλά πρόβατα ακόμα και θανάτους από θερμοπληξία τους θερινούς μήνες. Το πιο συχνό όμως πρόβλημα είναι η μόλυνση του δέρματος τους από μύγες που γεννούν τα αυγά στις πτυχώσεις του δέρματος.

Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, το λεγόμενο "flystrike," οι Αυστραλοί κυρίως κτηνοτρόφοι, που είναι αυτοί οι οποίοι διαθέτουν στην αγορά το περισσότερο από το μαλλί που κυκλοφορεί, ακόμα και στην ελληνική αγορά, έχουν βρει μια βάρβαρη διαδικασία που ονομάζεται "mulesing," κατά την οποία ακινητοποιούν αρνάκια και χωρίς καμία αναισθησία τους κόβουν λωρίδες από το δέρμα τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ακρωτηριασμένα αυτά αρνάκια πεθαίνουν από μολύνσεις, ενώ όσα επιβιώνουν υποφέρουν από χρόνιους και έντονους πόνους.

Ζωές μετατρέπονται σε μάλλινα υφάσματα
Άλλοι τύποι μαλλιού που κυκλοφορούν στην αγορά και προέρχονται από διάφορους τύπους προβάτων, κατσικιών, αντιλοπών, καμήλων, καμηλοειδών και βουβαλιών είναι:
Κασμίρ (Cashmere)
Μοχέρ (Mohair)
Πασμίνα (Pashmina)
Αλπακά (Alpaca/Lama/Guanaco/Vicuna)
Γουνόδερμα (Sherling)

αλπάκα
Για να μπορέσεις να καταλάβεις το μέγεθος της απανθρωπιάς και του σαδισμού, σκέψου για παράδειγμα ότι για μία και μόνο μπλούζα από κασμίρ, θα δολοφονηθούν και θα κατακρεουργηθούν 4 με 6 πανέμορφά κατσικάκια, ενώ για παλτό θα σφαγιαστούν 30 με 40! Αλήθεια μπορείς να αντέξεις τόσο αίμα, βιασμό και πόνο πάνω σου;


Τι μπορείς να κάνεις:
Μην αγοράζεις προϊόντα φτιαγμένα από μαλλί! Μάθε να κοιτάς πάντα τις ταμπέλες από τα ρούχα και τα αξεσουάρ που αγοράζεις! Μπορείς να κάνεις σήμερα ένα τεράστιο, αλλά πανεύκολο βήμα και να βοηθήσεις όλα αυτά τα ζώα που υποφέρουν από την απληστία του ανθρώπου: να γίνεις VEGAN.

Μίλησε στους φίλους και τους συγγενείς σου για τα δικαιώματα των ζώων. Κατέβασε το φυλλάδιο “Τα Ζώα Δεν Είναι Υφάσματα” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.


Η φρίκη της παραγωγής μαλλιού