ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΣΕΧΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

Για την Κατάργηση της Σφαγής των Κυπρίνων - 10/12/14

Διαμαρτυρία συμπαράστασης
Διαμαρτυρία αλληλεγγύης πραγματοποίησαν μέλη του 269life Greece την 10η Δεκέμβρη, στο 269life Τσεχίας, που προσπαθεί να σταματήσει τη χριστουγεννιάτικη σφαγή των κυπρίνων, που αποτελεί χριστουγεννιάτικη παράδοση στη χώρα τους.

Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε καλύτερα και να εξηγήσουμε τι πρέπει ο κυπρίνος να υποστεί για να κάνει τις οικογένειες της Τσεχίας ευτυχισμένες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων...

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Αλιείς χτυπάνε το νερό με μακριά κοντάρια και συστέλλουν δίχτυα που συνδέονται σε βάρκες. Έτσι ξεκινά η ετήσια συγκομιδή στις λίμνες αλιείας. Τρομοκρατημένα ψάρια προσπαθούν να κολυμπήσουν μακριά, αλλά μπλέκονται σε παγίδα. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα ψάρια δεν αισθάνονται πόνο, αλλά ισχύει το αντίθετο. Τα ψάρια έχουν αναπτύξει ένα νευρικό σύστημα που τους επιτρέπει να αισθάνονται όχι μόνο τον πόνο, αλλά και το φόβο και το άγχος. Κατά τη διάρκεια του ψαρέματος πολλά από τα ψάρια χτυπιούνται από τα κοντάρια των ψαράδων και το άγχος που προκαλείται από τον εκφοβισμό και το μάζεμά τους στα δίχτυα έχει επώδυνες επιπτώσεις.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ένας από τους χειρότερους κρίκους στην αλυσίδα του βασανιστηρίου των "Χριστουγεννιάτικων κυπρίνων" είναι η μεταφορά τους. Λαμβάνει χώρα σε άθλιες συνθήκες - υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός ψαριών στριμωγμένος σε ένα ελάχιστο χώρο και σε μια ελάχιστη ποσότητα νερού. Κατά τη διάρκεια των μεταφορών από ένα αυτοκίνητο σε μια δεξαμενή ή στις μονάδες διαλογής οι κυπρίνοι χύνονται ανελέητα σαν άψυχο νερό. Η διαλογή ακολουθείται από πρόσθετες μεταφορές στις τοπικές αποθήκες και άλλους χώρους πώλησης. Το τελευταίο ταξίδι για τα ανθρώπινα διαμερίσματα βιώνεται μόνο απο τους κυπρίνους που οι πελάτες θέλουν να αγοράσουν ζωντανούς. Επί του συνόλου κάθε κυπρίνος περνά τρεις με πέντε μεταφορές και κατά συνέπεια τον ίδιο αριθμό φόρτωσης και εκφόρτωσης.

ΠΩΛΗΣΗ
Οι πελάτες συνήθως δεν βλέπουν την συγκομιδή και τη μεταφορά, όλοι όμως μπορούν να δουν τις άθλιες συνθήκες πώλησης. Κακοποιημένα, αγχωμένα και μερικές φορές ακόμη και νεκρά ψάρια στριμωγμένα σε κάδους που θα ήταν πάρα πολύ μικροί ακόμη και για ένα από αυτά. Μέχρι τη στιγμή που οι κυπρίνοι φτάνουν στο χώρο πώλησης έχουν ήδη περάσει μερικές μέρες μετά τη συγκομιδή. Περνούσαν όλο το χρόνο σε αυτοκίνητα, κιβώτια, χωρίς τροφή, στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Τώρα απλά περιμένουν τη σειρά τους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πώλησης ο πωλητής θα βάλει τα δάχτυλά του στα βράγχια τους, κάτι το οποίο προκαλεί έντονο πόνο. Οι κυπρίνοι ανοίγουν πλατιά το στόμα τους και ο πωλητής θα βάλει λίγο νερό μέσα του το οποίο θα προσθέσει μερικές ακόμα δεκάδες γραμμάρια στο βάρος τους. Αν το ζώο δεν σκοτωθεί αμέσως αυτή η βάναυση πράξη θα το κάνει να υποφέρει φρικτά.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Ειδικά λόγω των παιδιών οι γονείς αγοράζουν ζωντανούς κυπρίνους. Παρόλο που το ψάρι μπορεί να ζήσει αρκετές ώρες χωρίς νερό, κάθε λεπτό στον αέρα σημαίνει απελπισμένη μάχη για τη ζωή. Οι κυπρίνοι δεν έχουν τρόπο να δείξουν το πόνο τους και έτσι συχνά σύρονται σε δίχτυ ή πλαστικές σακούλες για ψώνια, ενώ οι άνθρωποι ψωνίζουν για τα δώρα των Χριστουγέννων. Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόση ώρα αφήνουν τους κυπρίνους να υποφέρουν πριν τους ρίξουν σε μια λεκάνη ή στην καλύτερη περίπτωση την μπανιέρα. Μόλις βρεθεί εκεί, ο κυπρίνος γίνεται παιχνίδι των περίεργων παιδιών που μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ σκληρά. Είναι ακριβώς αυτό το είδος ανατροφής, με το οποίο παρουσιάζουμε τα ζώα σαν πράγματα που μπορούν να αγοραστούν, να μας ανήκουν, να σκοτωθούν και στη συνέχεια να φαγωθούν, που τα κάνει να αισθάνονται αλαζονικά και άκαρδα.

ΣΦΑΞΙΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Την παραμονή των Χριστουγέννων εκατοντάδες χιλιάδες κυπρίνοι χάνουν τη ζωή τους. Τα βάσανά τους είναι ακόμα μεγαλύτερα γιατί ο θάνατος τους έρχεται από τα χέρια ερασιτεχνών στο σπίτι. Η πιο κοινή μέθοδος αναισθητοποίησης των ζώων είναι ένα χτύπημα στο κεφάλι με ένα σφυρί. Ωστόσο, πολύ συχνά αυτό το είδος αναισθητοποίησης είναι ατελές και οι κυπρίνοι εκτίθενται σε ένα οδυνηρό θάνατο.

Διαμαρτυρία συμπαράστασης
Δες φωτογραφίες από τη δράση στη σελίδα μας στο facebook.