ΦΑΡΜΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ

Η αισχρή πραγματικότητα

Αγελάδα ελευθέρας βιολογικής φάρμας.
Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη άνθιση επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ζώων που λειτουργούν κάτω από τον όρο “ελευθέρας βοσκής” ή “βιολογικές φάρμες”.

Έχεις αναρωτηθεί τί πραγματικά σημαίνουν αυτοί οι δύο όροι όμως; Έχουν κάποια πρακτική διαφορά στην αντιμετώπιση των ζώων σε σχέση με τις βιομηχανικές μονάδες; Ή μήπως είναι απλά ένα διαφημιστικό κόλπο των εκτροφέων, προκειμένου να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό; Οι “φάρμες ελευθέρας βοσκής” ή “βιολογικές φάρμες” άρχισαν να εμφανίζονται όταν ξεκίνησαν να γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό οι πρακτικές της βιομηχανικής εκτροφής ζώων. Ο λόγος φυσικά δεν ήταν άλλος, από το να καθησυχάσουν την συνείδηση των καταναλωτών, πείθοντάς τους πως τα ζώα που φτάνουν στο πιάτο τους δεν ταΐζονται με μεταλλαγμένες τροφές και ορμόνες και αντιβιοτικά και πως ζουν μια καλή ζωή, ελεύθερα.

Ας σκεφτούμε πρώτα από όλα λίγο το παράδοξο που κρύβει ο όρος ευζωία:
Η ιδέα της ευζωίας ξεκινά φυσικά από το γεγονός πως είναι λάθος να προκαλούμε άσκοπο πόνο και να βλάπτουμε τα ζώα. Από την άλλη πλευρά η ίδια ιδέα υποστηρίζει πως είναι απόλυτα αποδεκτό να σκοτώνουμε ζώα (τα οποία δεν έχουμε καμία απολύτως ανάγκη να φάμε για να ζήσουμε) και έτσι να τα βλάπτουμε με τον απόλυτο τρόπο, δολοφονώντας τα!

Είναι αλήθεια πώς όταν κάποιος φαντάζεται μια παραδοσιακή φάρμα, στο μυαλό του σχηματίζονται εικόνες με λιβάδια και ζώα που τριγυρνάνε ελεύθερα. Η πραγματικότητα όμως είναι συνήθως πολύ μακριά από αυτό. Φυσικά υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές φάρμες στις οποίες τα ζώα ζουν πράγματι καλύτερα και τρέφονται με φυσικές τροφές, χωρίς μεγάλη χρήση ορμονών και αντιβιοτικών –όμως ακόμα και τότε τα ζώα δολοφονούνται άγρια.

Ζώα που σφάχτηκαν για τροφή από την στιγμή που ανοίξατε αυτή τη σελίδα:

0 θαλάσσια ζώα
0 κοτόπουλα
0 πάπιες
0 γουρούνια
0 κουνέλια
0 γαλοπούλες
0 χήνες
0 πρόβατα και αρνιά
0 κατσίκια
0 αγελάδες και μοσχαράκια
0 τρωκτικά
0 περιστέρια και άλλα πουλιά
0 βουβάλια
0 σκύλοι
0 γάτες
0 άλογα
0 γαϊδούρια και μουλάρια
0 καμήλες και άλλα καμηλοειδή

Αυτοί είναι οι αριθμοί των ζώων που δολοφονούνται παγκοσμίως από τις βιομηχανίες κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη στιγμή που άνοιξες αυτή την ιστοσελίδα. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια ζώων που δολοφονούνται κάθε χρόνο στα εργαστήρια πειραμάτων. Δεν περιλαμβάνονται τα εκατομμύρια των σκυλιών και γατών που δολοφονούνται στα καταφύγια ζώων κάθε χρόνο. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που πέθαναν ενώ ήταν αιχμάλωτα στις επιχειρήσεις δουλείας: τσίρκο, ροντέο, ζωολογικούς κήπους, και θαλάσσια πάρκα. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που δολοφονούνται σε «σπορ» όπως το κυνήγι, οι ταυρομαχίες, οι κοκορομαχίες, οι κυνομαχίες, οι ιπποδρομίες κλπ.

Παραπλανητικές ετικέτες
Ας δούμε όμως τι σημαίνει η ετικέτα “ελευθέρας βοσκής” ή “βιολογικής εκτροφής” για την παραγωγή κρέατος, γάλακτος και αυγών και τι υποστηρίζεις όταν αγοράζεις κάποιο ζωικό προϊόν που φέρει αυτή τη σήμανση και στη συνέχεια θα δούμε και το μοντέλο που ακολουθείτε για κάθε ζώο ξεχωριστά..

 • Σεξουαλική κακοποίηση
 • Η βίαιη γονιμοποίηση των θηλυκών ζώων (η οποία συχνά είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία) και γίνεται πάντα χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αποτελεί συνήθη πρακτική τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες φάρμες. Η συλλογή σπέρματος από τα αρσενικά ζώα είναι επίσης μια βίαιη διαδικασία. Η βίαιη γονιμοποίηση, δηλαδή ο βιασμός, θεωρείται σοβαρό αδίκημα όταν τα θύματα είναι άνθρωποι. Ωστόσο, στις φάρμες εκτροφής βιάζονται σεξουαλικά δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο.

  Τεχνητή γονιμοποίηση σε αρνί ελευθερας βοσκής.
 • Κατάργηση της μητρότητας
 • Σε όλες τις φάρμες εκμετάλλευσης ζώων, είτε στις μικρές είτε στις μεγάλες, οι άνθρωποι απομακρύνουν από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τα μωρά τους, ώστε να μπορούν να τους κλέβουν το γάλα.
  Όλες οι κότες που χρησιμοποιούνται στα αγροκτήματα "ελευθέρας βοσκής" προέρχονται από εκκολαπτήρια αυγών, στα οποία ποτέ καμία κότα δεν θα δει τα μωρά της και εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί σκοτώνονται βάναυσα μόνο και μόνο επειδή δεν γεννάνε αυγά.

  Αγελάδες για παραγωγή βιολογικού γάλακτος.

 • Ακρωτηριασμοί δίχως αναισθητικά
 • Όλα τα αρσενικά ζώα στις φάρμες “ελευθέρας βοσκής” ευνουχίζονται (εκτός φυσικά από τα αρσενικά που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή).
  Στις αγελάδες και τις κατσίκες κόβονται τα κέρατα (και στα αρσενικά και στα θηλυκά ζώα).
  Στις κότες κόβεται το ράμφος.
  Στα γουρούνια και στις αγελάδες περνιούνται κρίκοι από τη μύτη και σε πρόβατα, γουρούνια, αγελάδες, κατσίκες ενώτια στα αυτιά.
  Όλα τα παραπάνω γίνονται πάντα χωρίς χρήση αναισθητικού!

  Ευνουχισμός σε κατσίκι ελευθερας βοσκής.
 • Άρνηση των φυσικών ενστίκτων & του δικαιώματος στη ζωή
 • Σε καμία φάρμα, όσο “εξανθρωπισμένη” και αν είναι, τα ζώα δεν ελέγχουν τη ζωή τους. Είναι οι άνθρωποι αυτοί που αποφασίζουν το πότε θα αναπαραχθούν, το που θα ζήσουν, το πόσο και το τι θα φάνε, το αν θα έχουν επαφή με τα παιδιά τους, το τι ακρωτηριασμούς θα υποστούν και το πότε θα πεθάνουν. Ακόμα και η μικρότερη φάρμα δεν παύει να θεωρεί τα ζώα σαν ιδιοκτησία.


  Το να τρως το κρέας των ζώων, τα αυγά και το γάλα τους σημαίνει να τρως τον φόβο, τον βασανισμό, την εκμετάλλευση και τον θάνατο τους, ανεξάρτητα από το αν για να καλύψουν κάποιοι τις βρομοδουλειές τους το ονομάζουν “ελευθέρας βοσκής”.

  Και όμως, μπορείς να ζήσεις μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή ως VEGAN δίχως να εκμεταλλεύεσαι, να πληγώνεις και να δολοφονείς κάποιο ζώο. Κάθε ζώο αξίζει πολλά παραπάνω από τα να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

  Αυγά και Κότες ελευθέρας βοσκής
  Γάλα και Αγελάδες ελευθέρας βοσκής


  Αυγά και Κότες ελευθέρας βοσκής
  Οι κότες που χρησιμοποιούνται στις “φάρμες ελευθέρας βοσκής” ή στις “βιολογικές φάρμες” προέρχονται από τα ίδια εκκολαπτήρια που προμηθεύουν κότες και στις βιομηχανικές μονάδες. Σε αυτά τα εκκολαπτήρια τα αρσενικά κοτοπουλάκια, που όπως είναι φυσικό, δεν γεννάνε αυγά, θεωρούνται άχρηστα υλικά και είτε αλέθονται ζωντανά, προκειμένου να γίνουν λίπασμα ή ζωοτροφή, είτε πετιούνται ζωντανά σε σωρούς και αφήνονται να πεθάνουν. Κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια αρσενικά κοτοπουλάκια βρίσκουν τραγικό θάνατο.

  Οι κότες που χρησιμοποιούνται ακόμα και σε αυτές τις φάρμες θα υποστούν το βασανιστήριο να τους κοπεί το ράμφος, προκειμένου να μην αλληλοτραυματίζονται, εξαιτίας του συνωστισμού που ζούνε. Η μοναδική διαφορά εδώ είναι πως η βιομηχανία δεν το ονομάζει “κόψιμο ράμφους” αλλά “φροντίδα ράμφους”.

  Κόψιμο ράμφους σε κοτόπουλα ελευθερας βοσκής.
  Θα ζήσουν για περίπου ένα με ενάμιση χρόνο και μετά θα σταλούν σε σφαγεία, μιας και η “απόδοσή” τους πέφτει. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις οι κότες αυγοπαραγωγής στον ενάμιση χρόνο ζωής τους είναι τόσο διαλυμένες που δεν στέλνονται καν για σφαγή και αλέθονται και αυτές για να γίνουν λίπασμα.

  Οι φάρμες “ελευθέρας βοσκής” δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι, ούτε είναι το κοτέτσι της γιαγιάς στο χωριό. Είναι μονάδες που απλά δεν χρησιμοποιούν τις λεγόμενες κλωβοστοιχίες. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι κότες ζούνε ελεύθερες. Ζούνε στριμωγμένες, κατά εκατοντάδες ή χιλιάδες, ανήμπορες να κινηθούν, σε ανήλιαγους θαλάμους, χωρίς παράθυρα, με την αμμωνία και το υδρόθειο από τις ακαθαρσίες τους να τους καταστρέφει το αναπνευστικό τους σύστημα και να τους καίει το δέρμα. Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις μυστικές έρευνες που έχουν γίνει σε φάρμες “ελευθέρας βοσκής” οι εργάτες φοράνε τις κλασσικές αντιασφυξιογόνες μάσκες.

  Τα αυγά και το κρέας “ελευθέρας βοσκής” δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα αυγά που παράγονται στις κοινές βιομηχανικές μονάδες.

  Κότες ελευθερας βοσκής.

  Γάλα και Αγελάδες ελευθέρας βοσκής
  Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στη διαφήμιση των προϊόντων τους. Μάλιστα χρησιμοποιούν τεχνάσματα τέτοια, που πρακτικά δημιουργούν στην πλειοψηφία των ανθρώπων την ιδέα πως το γάλα είναι αφενός απαραίτητο για την υγεία τους, αλλά και πως οι αγελάδες υπάρχουν στη γη με σκοπό να παράγουν γάλα για τον άνθρωπο, ζώντας ευτυχισμένες τις ζωές τους σε καταπράσινα λιβάδια.

  Η πραγματικότητα όμως απέχει έτη φωτός από αυτά που μας διαφημίζουν:
  Οι αγελάδες παράγουν γάλα για τον ίδιο λόγο που παράγουν και οι άνθρωποι: για να θηλάσουν τα μωρά τους. Γάλα χωρίς εγκυμοσύνη δεν υφίσταται!

  Στις φάρμες που παράγεται το γάλα “ελευθέρας βοσκής” ή το “βιολογικό γάλα”, ακριβώς όπως και στις βιομηχανικές φάρμες, οι αγελάδες ζούνε έναν μόνιμο κύκλο εγκυμοσύνης και τοκετού, προκειμένου να παράγουν γάλα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται πάντα με τεχνητή γονιμοποίηση – που αν θέλουμε να μιλήσουμε με πραγματικούς όρους, η εγκυμοσύνη στις αγελάδες είναι πάντα αποτέλεσμα βιασμού, καθώς πρώτα μπαίνει το χέρι κάποιου εργάτη βαθιά μέσα στον κόλπο της αγελάδας, προκειμένου να φτάσει στην μήτρα της και μετά το εργαλείο που περιέχει το σπέρμα. Μάλιστα, η συσκευή ακινητοποίησης των αγελάδων, προκειμένου να τους γίνει η τεχνητή γονιμοποίηση, στην καθομιλουμένη των εργατών λέγεται “παχνί βιασμού”.

  Μοσχαράκι ελευθερας βοσκής.
  Το σπέρμα προέρχεται από ταύρους που ζούνε εγκλωβισμένοι όλη τους την ζωή. Η τεχνική που κατά βάση χρησιμοποιείται είναι η πρωκτική διέγερση του ταύρου, μέσω ηλεκτρισμού – μια διαδικασία τραγικά επώδυνη. Εναλλακτικά, στις όχι και τόσο “εξελιγμένες” φάρμες, για να ληφθεί το σπέρμα, γίνεται χρήση ενός ευνουχισμένου αρσενικού ταύρου στη θέση της αγελάδας. Ο λόγος που χρησιμοποιούν αρσενικά προκειμένου να ξεγελάσουν στην ουσία τον ταύρο και να είναι σε θέση να βγάλει σπέρμα, είναι πως οι αγελάδες μετά τις μεταλλάξεις που έχουν υποστεί προκειμένου να παράγουν τις τεράστιες ποσότητες γάλακτος που οι άνθρωποι ζητούν, δεν διαθέτουν πια το απαιτούμενο μυοσκελετικό σύστημα που να αντέχει την καταπόνηση που προκαλείται από το βάρος των ταύρων πάνω τους.

  Περίπου τα μισά μοσχαράκια που θα γεννήσει μια αγελάδα είναι θα είναι αγόρια. Τα αρσενικά μοσχαράκια στις γαλακτοπαραγωγικές φάρμες δεν είναι κατάλληλα για πάχυνση. Κοστίζουν πολύ περισσότερο στους ανθρώπους να τα παχύνουν για να τα σφάξουν σε σχέση με τα μοσχαράκια που προέρχονται από κρεατοπαραγωγικές αγελάδες. Η πλειοψηφία από τα αρσενικά μοσχαράκια, αλλά και η περίσσεια των θηλυκών θα σφαχτούν αμέσως μετά την γέννησή τους, με τον ομφάλιο λώρο ακόμα να κρέμεται από τα σώματά τους. Τα υπόλοιπα αρσενικά θα σταλούν σε μονάδες πάχυνσης για να σφαχτούν για το λεγόμενο «βοδινό κρέας».

  Η αγελάδα αποχωρίζεται το μωρό της την 1η ή την 2η μέρα της γέννησής του. Μια διαδικασία που προκαλεί απίστευτη θλίψη και αγωνία τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Οι θρήνοι τους αντηχούν για μέρες.

  Μοσχαράκι ελευθερας βοσκής.
  Ένα 3% από τα μοσχαράκια δεν θα απομακρυνθούν από τις μητέρες τους. Προκειμένου όμως να μην πίνουν το γάλα της μαμάς τους, τους φοράνε το λεγόμενο “αντιθηλαστικό” ή αλλίως “spiked nose”. To αντιθηλαστικό, περνάει μέσα από την μύτη των μωρών και τα εμποδίζει έτσι από τον θηλασμό. Τα αλουμινένια ή πλαστικά μυτερά καρφιά του αντιθηλαστικού πονάνε και ενοχλούν την αγελάδα, η οποία έτσι αντιστέκεται στις προσπάθειες του μωρού της να την θηλάσει. Έτσι το γάλα της παραμένει διαθέσιμο για τον άνθρωπο να το κλέψει και να το χρησιμοποιήσει ο ίδιος.

  Η συνέχεια της ζωής κάθε μωρού που γεννιέται σε γαλακτοπαραγωγική φάρμα θα είναι, αν πρόκειται για κάποιο από αυτά που θα ζήσουν, μια μίζερη και γεμάτη πόνο ζωή. Αν είναι αγόρι θα ευνουχιστεί προκειμένου να παράγει πιο “τρυφερό κρέας” και σε κάθε περίπτωση θα του κοπούν τα κέρατα με χρήση καυτού σίδερου ή χημικών. Θα ζήσει για περίπου 4 μήνες έγκλειστο και απομονωμένο και θα τραφεί με ένα μίγμα τεχνητών τροφών (το γάλα της μαμάς του θα το κλέψουν οι άνθρωποι, προς ιδία κατανάλωση) προκειμένου το κρέας του να είναι λευκό και ζουμερό. Αυτό είναι το λεγόμενο “μοσχαράκι γάλακτος”.

  Αν η φάρμα είναι πιο “προηγμένη” θα φυλακίσει μια ομάδα μωρών σε έναν στάβλο τα οποία θα τραφούν με ένα άλλο μίγμα τεχνητών τροφών προκειμένου 5 μήνες μετά, όταν τα σφάξει, το κρέας τους να είναι ανοιχτό ροζ και ζουμερό. Αυτά ονομάζονται “μοσχαράκια γάλακτος ελευθέρας βοσκής”.

  Η γαλακτοπαραγωγική αγελάδα συνήθως πάσχει από μαστίτιδες και έντονη οστεοπόρωση. Χάνει την “αξία” της μεταξύ της ηλικίας των 2 με 6 χρόνων. Τότε θα μεταφερθεί σε σφαγεία. Οι περισσότερες από αυτές της αγελάδες εξαιτίας της άσχημης διαβίωσης τους και του αδιανόητα μαρτυρικού ταξιδιού, δεν μπορούν πλέον να περπατήσουν. Είναι οι λεγόμενες «downer cows» Για να τις καταφέρουν να μπουν στη σειρά για το σφαγείο, οι εργάτες θα τις ξυλοφορτώσουν πολύ άγρια, θα τους κάνουν ηλεκτροσόκ και αν με αυτά δεν τις καταφέρουν να συρθούν στη γραμμή, θα τις πιάσουν με μπουλντόζα ή με τροποποιημένα κλάρκ που θα τους προκαλέσουν κατάγματα στα οστά και ακόμα περισσότερο πόνο.

  Αγελάδα ελευθέρας βοσκής για γάλα.
  Στο σφαγείο οι αγελάδες «αναισθητοποιούνται» με τα λεγόμενα “bolt guns”, που βυθίζουν στον εγκέφαλο των αγελάδων μια ατσάλινη σφαίρα, που ανοίγει σαν αλεξίπτωτο και θεωρητικά καταστρέφει τον εγκέφαλο τους, χωρίς να τις σκοτώνει. Για να είναι επιτυχημένη η αναισθησία, η σφαίρα θα πρέπει να πάει σε ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου τους, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Έτσι οι περισσότερες αγελάδες περνάνε στα επόμενα στάδια με πλήρεις τις αισθήσεις τους. Αυτό που περιμένει την κάθε αγελάδα είναι η κόλαση: θα δεθεί από το ένα πίσω πόδι με αλυσίδα και ο λαιμός της θα κοπεί. Στο επόμενο στάδιο θα γδαρθεί και θα τεμαχιστεί – πολύ συχνά ενώ είναι ακόμα ζωντανή. Οι ρυθμοί εργασίας μέσα σε ένα σφαγείο, είναι υπερβολικά γρήγοροι και κάθε εργάτης διαθέτει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα για να δολοφονήσει κάθε ζώο.

  Σφαγή μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής.
  Τι μπορείς να κάνεις
  Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σταματήσεις την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την δολοφονία των ζώων: να σταματήσεις να τρως το κρέας τους, το γάλα και τα αυγά τους! Αν επιλέξεις να ζήσεις ως VEGAN βοηθάς να σωθούν τουλάχιστον 100 ζώα τον χρόνο. Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την βία που κρύβεται πίσω από την κατανάλωση ζώων. Γίνε η φωνή αυτών που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Κατέβασε το φυλλάδιο “Για το Δικαίωμα στη Ζωή και την Ελευθερία” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.