EL TORO JUBILO

Ο Φλεγόμενος Ταύρος

πρόβατο και αγελάδα
Πολλές χιλιάδες ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ισπανία σε διάφορες τοπικές γιορτές, εκτός των ταυρομαχιών. Μια από αυτές είναι και η διεστραμμένη “γιορτή” του “El Toro Jubilo” ή αλλίως “Toro de Fuego” που στην κυριολεξία σημαίνει “η χαρά του ταύρου” και “φλεγόμενος ταύρος”. Η “γιορτή” αυτή συμβαίνει την 2η εβδομάδα κάθε Νοέμβρη στο μεσαιωνικό χωριό Medinaceli (στη Soria - βορειοανατολικά της Μαδρίτης) και θεωρείται ιδιαίτερα διασκεδαστική για τους ανθρώπους.

Στους τρομοκρατημένους ταύρους δένονται φλεγόμενες δάδες πάνω στα κέρατά τους και καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από την φωτιά που γλύφει τα κεφάλια τους, σπρώχνονται από το πλήθος. Αν και είχε απαγορευτεί για μερικά χρόνια λόγο της βαρβαρότητας που περιείχε, δυστυχώς σήμερα διεξάγεται κανονικά και μάλιστα οι Ισπανοί ζήτησαν το 2011 από την Unesco να αναγνωρισθεί αυτή η χυδαία φιέστα ως πολιτιστική κληρονομιά.


Το σαδιστικό αυτό “έθιμο”, λαμβάνει χώρα σε ένα κυκλικό “γήπεδό” όπου στο μέσο του υπάρχει ένα στύλος, στον οποίο έχει ανοιχτεί μια τρύπα. Από την τρύπα αυτή θα περαστεί ένα πολύ μακρύ και χονδρό σκοινί, το οποίο καταλήγει στον ταύρο, ενώ στην άλλη άκρη του υπάρχουν 10 άνδρες, οι οποίοι τον κρατούν δυνατά. Μόλις ρίξουν τον ταύρο στην αρένα και ξεκινήσει πανικόβλητος και τρομαγμένος να τρέχει δεξιά κι αριστερά, οι δέκα άνδρες ξεκινούν να τραβούν δυνατά την άλλη άκρη του σκοινιού, τραβώντας τον ταύρο προς τον στύλο. Μόλις το κεφάλι του ταύρο ακουμπήσει το δοκάρι, τρέχουν γύρω του και προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν.

η γιορτή της θυσίας
Αργά το απόγευμα όταν ο ταύρος δεθεί στον στύλο του γηπέδου θα είναι ήδη φοβισμένος και θα κλαίει, προσπαθώντας να ξεφύγει. Ο κόσμος γύρω του όμως είναι εκστασιασμένος. Δάδες γεμάτες με πίσσα, θείο και νέφτι δένονται πάνω στα κέρατά του. Τα ανάβουν και ο κόσμος ζητωκραυγάζει. Τα ουρλιαχτά του ταύρου παραλύουν όποιον έχει έστω και ψήγματα ανθρωπιάς – όχι όμως το φρενιασμένο, αρρωστημένο κοινό.

Μόλις οι παρευρισκόμενοι ανάψουν τις δάδες, το πλήθος ζητωκραυγάζει μέσα σε παραλήρημα και ταυτόχρονα οι ταύροι έντρομοι και φοβισμένοι αρχίζουν να ουρλιάζουν χωρίς όμως αυτή τους η αντίδραση να έχει κάποιο αντίκτυπο στο φρενήρες πλήθος.


Οι ταύροι τυφλώνονται από την έντονη λάμψη της φωτιάς, εξ αιτίας των χημικών και τρομοκρατημένοι προσπαθούν να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους. Εφόσον είναι δεμένοι από τα κέρατά τους, η ίδια η φωτιά θα κάψει τα σχοινιά που τους δένουν και μόλις ελευθερωθούν, θα αρχίσουν να γυρνούν δεξιά και αριστερά πανικοβλημένοι, σαστισμένοι και πονεμένοι, προσπαθώντας απελπισμένα και μάταια να αποφύγουν την φωτιά που καίει πάνω στα κεφάλια τους.

σφαγή καμήλας
Καθώς η φωτιά καίει, σταγόνες από τα εύφλεκτα υλικά πέφτουν πάνω στα κεφάλια και στα σώματά τους και ο πόνος είναι απερίγραπτος, ενώ ταυτόχρονα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται πάνω από την πλατεία. Οι δάδες καίνε για ώρες το σώμα, το κεφάλι και τα μάτια των ταύρων, κάτι που τους προκαλεί τεράστιο φόβο, πόνο και άγχος. Γύρω από το θύμα ο όχλος χειροκροτά, ζητωκραυγάζει, τον σπρώχνει και τον κλωτσά. Οι ταύροι προσπαθώντας να ξεφύγουν από το ατελείωτο βασανιστήριο πέφτουν με δύναμη πάνω σε τοίχους, τραυματίζοντας ακόμα περισσότερο, τα ήδη κακοποιημένα σώματά τους.

Το τέλος στη φρικιαστική αυτή παράδοση θα δώσει ώρες μετά, η σφαγή του θύματος και ο διαμελισμός του σώματός του. Τα κομμάτια του θα μοιραστούν στους σαδιστές που πήραν μέρος στον βασανισμό του σαν “εκλεκτός μεζές”.


Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η παράδοσή σου;Η φρίκη του El Toro Jubilo