Μωρά και vegan διατροφή

Είναι γεγονός ότι τα vegan παιδιά είναι υγιή, αναπτύσσονται κανονικά, είναι εξαιρετικά ενεργά, και από ότι φαίνεται από μερικές μελέτες πιο έξυπνα από τον μέσο όρο των παιδιών που τρέφονται με προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Φυσικά το να μεγαλώσεις το μωρό σου με μια vegan διατροφή απαιτεί χρόνο και σκέψη από μέρος σου. Αλλά έτσι και αλλιώς η διατροφή του μωρού σου πρέπει να απαιτεί χρόνο και σκέψη! Άλλωστε, τα χρόνια από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία είναι τα χρόνια που ορίζονται οι διατροφικές συνήθειες και που σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται οι αποθήκες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τη ζωή ενός ενήλικα.

Εισάγοντας στερεή τροφή στη δίαιτα του μωρού σου μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, ανεξάρτητα από το είδος της διατροφής που θα ακολουθήσεις. Μην ξεχνάς πως οι διατροφικές απαιτήσεις ενός μικρού μωρού είναι υψηλές, καθώς σε αυτή τη φάση της ζωής του χρειάζεται αναλογικά περισσότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη.

Κάποιοι άνθρωποι ίσως προσπαθήσουν να σε αποθαρρύνουν από τον βιγκανισμό. Ακόμα και ο γιατρός σου είναι πιθανό να είναι αρνητικός. Αυτό οφείλεται στην ελλιπή γνώση. Θα σου προτείναμε σε κάθε περίπτωση αν δεις πως ο γιατρός σου είναι αρνητικός προς την χορτοφαγική διατροφή να τον αλλάξεις. Και αυτό ανεξάρτητα από τα αν έχεις αποφασίσει να ακολουθήσεις μια vegan δίαιτα ή όχι. Είναι απόλυτα σημαντικό ο γιατρός σου να είναι ένας ενημερωμένος επιστήμονας που μένει μακριά από τα συμφέροντα των βιομηχανιών.

Σε κάθε περίπτωση ο βιγκανισμός είναι απόλυτα ασφαλής για το μωρό σου. Θα πρέπει να συμπεριλάβεις μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων και λαχανικών.

Πώς θα βάλεις στερεά τροφή στο μωρό σου:
Η εισαγωγή στερεάς τροφής είναι μια σταδιακή διαδικασία και ξεκινά με την βαθμιαία αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος με άλλες τροφές. Το πιο ασφαλές είναι να εισαγάγεις ένα νέο φαγητό κάθε φορά, έτσι ώστε οποιαδήποτε πηγή αλλεργιών να μπορεί εύκολα να εντοπιστεί. Στο τέλος του κειμένου θα βρεις και έναν συνοπτικό πίνακα με τις τροφές που μπορείς να του δίνεις ανά ηλικία.


Μέχρι 6 μηνών
Δεν συνίσταται να εισαχθεί καμία στερεή τροφή πριν από τους 4 μήνες μιας και το έντερο του μωρού σου δεν θα είναι ώριμο αρκετά για να αντιμετωπίσει μια τέτοια αλλαγή και έτσι δεν θα αφομοιώνει σωστά τις τροφές. Η ιδανική ηλικία για να εισάγεις στερεά τροφή στο μωρό σου είναι μετά τους 6 μήνες. Όμως μετά τους 4 μήνες μπορείς να συμπληρώσεις την διατροφή του μωρό σου με ειδικά σχεδιασμένα δημητριακά για μωρά, αναμεμιγμένα με το δικό σου γάλα ή με γάλα σόγιας. Ξεκίνα με μια διατροφή δημητριακών καθημερινά και μέχρι 2 γεύματα την ημέρα. Η βρώμη, το κριθάρι, το καλαμπόκι, και άλλα δημητριακά, μπορούν να αλεστούν σε ένα μπλέντερ και στη συνέχεια να μαγειρεύονται μέχρι να αποκτήσουν πολύ απαλή και λεία υφή. Αυτά τα δημητριακά μπορεί να εισάγονται, ένα κάθε φορά. Το μητρικό γάλα παραμένει μακράν η πιο σημαντική πηγή διατροφής μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.


6-8 μήνες
Το καλύτερο είναι να ξεκινήσεις να δίνεις στο μωρό σου ένα κουταλάκι του γλυκού πολτοποιημένα φρούτα ή μαγειρεμένα λαχανικά. Καθώς επίσης και λίγο ρυζάλευρο. Δες ποια φρούτα και λαχανικά του ταιριάζουν καλύτερα και μείνε σε αυτά για αρχή. Καθώς περνούν οι εβδομάδες και ενώ το γάλα παραμένει η πιο σημαντική πηγή λήψης θρεπτικών συστατικών για το μωρό σου, μπορείς να ξεκινήσεις σταδιακά να αυξάνεις τον αριθμό των στερεών τροφών που του δίνεις, μοιρασμένα φυσικά καθ όλη την διάρκεια της μέρας. Από την ηλικία των επτά μηνών το μωρό σου μπορεί να τρώει τακτικά στέρεες τροφές. Μπορείς να αγοράσεις μια μηχανή πουρέ στην οποία θα αλέθεις διάφορα φαγητά και να δίνεις στο μωρό σου μια τεράστια ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά και γεύσεις. Φυσικά δεν του δίνεις τροφές που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη. Δοκίμασε την εισαγωγή tofu και πουρέ από φακές!


9-12 μήνες
Τώρα το μωρό σου, σταδιακά θα είναι σε θέση να δεχθεί και τα πιο δύσκολα τρόφιμα. Τα περισσότερα τρόφιμα από το οικογενειακό σου τραπέζι μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή του μωρού εφόσον φυσικά δεν περιέχουν αλάτι. Είναι μια καλή στιγμή να του δώσεις καλά μαγειρεμένο πουρέ από μπιζέλια και φασόλια. Όταν το μωρό σου είναι σε θέση να μασάει, μπορείς να του δώσεις ψιλοκομμένα κομμάτια από φρούτα και λαχανικά. Από την ηλικία των 12 μηνών το μωρό σου θα πρέπει να απολαμβάνει τρία γεύματα την ημέρα σε συνδυασμό με σνακ, όπως καρότα, φρούτα κλπ. Πολλές εταιρείες παράγουν παιδικές τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους, αλλά οι περισσότεροι γονείς προτιμούν να φτιάχνουν σπιτικό φαγητό για το μωρό τους και αυτό θα σου συνιστούσαμε και εμείς. Αν αγοράζεις έτοιμο φαγητό για μωρά, πάντα να ελέγχεις την ετικέτα με τα συστατικά για να βεβαιωθείς ότι είναι εντελώς χορτοφαγικά και από αξιόπιστες εταιρίες. Να κοιτάς πάντα για κρυμμένα συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρών από ψάρια.


Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το μωρό σου

Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ένα από τα πλέον σημαντικά θρεπτικά συστατικά κατά τον απογαλακτισμό. Καθώς το γάλα δεν είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, τα μωρά γεννιούνται με τη δική τους αποθήκη σιδήρου η οποία και εξαντλείται μετά από έξι μήνες. Απορροφάται εύκολα και πολύ καλές πηγές σιδήρου για βρέφη άνω των 6 μηνών είναι: πουρές από βερίκοκα, φακές, δημητριακά, αποφλοιωμένα φασόλια και πράσινα λαχανικά. Φρόντισε να δίνεις στο μωρό σου και Βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά και στον χυμό αυτών.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Έτσι θα πρέπει να συνδυάζεις έναν αραιωμένο χυμό φρούτων σε κάθε γεύμα. Απέφυγε να δίνεις τσάι στο μωρό σου καθώς αυτό περιέχει τανίνες που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου. Το ίδιο ισχύει και για τα δημητριακά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης), καθώς αυτές μπορεί να αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Ασβέστιο
Το μητρικό γάλα περιέχει όλο το ασβέστιο που το μωρό σου αρχικά χρειάζεται. Καλές πηγές ασβεστίου για τους μετέπειτα μήνες της ζωής του, κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, οι φακές, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το ταχίνι, το tofu και το ψωμί.

Πρωτεΐνες
Καθώς το μωρό σου αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, απαιτεί περισσότερες πρωτεΐνες από ότι οι ενήλικες σε σχέση με το βάρος του σώματος του. Το μητρικό γάλα, του παρέχει την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τους πρώτους οκτώ μήνες. Στη συνέχεια, τα φασόλια, οι φακές, τα δημητριακά και τα προϊόντα σόγιας θα του δίνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες για να εξελιχτεί.


Βιταμίνη D
Ζώντας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η βιταμίνη D δεν είναι πρόβλημα. Φρόντισε μόνο το μωρό σου να λαμβάνει τουλάχιστον 30 λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως την εβδομάδα, φορώντας μόνο μια πάνα ή 2 ώρες την εβδομάδα ντυμένο και χωρίς καπέλο για να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D. Αν το δέρμα του μωρού σου είναι σκουρόχρωμο, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και τους χειμερινούς μήνες σε περίπτωση που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη ή αν ζεις σε βόρειες περιοχές.

Να θυμάσαι πάντα όμως να μη εκθέτεις το μωρό σου στον ήλιο κατά τις επικίνδυνες ώρες του μεσημεριού. Έχε υπόψη σου πως το γάλα περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και το μωρό σου χρειάζεται 10 μικρογραμμάρια (400 IU) ανά ημέρα. Αν δεν μπορείς να του εξασφαλίσεις την απαιτουμένη έκθεση στον ήλιο, τότε θα πρέπει να καταφύγεις σε συμπληρώματα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D οδηγεί σε ραχίτιδα.

Βιταμίνη Β12
Το μωρό σου θα πάρει όλα τη βιταμίνη B12 που χρειάζεται από το μητρικό γάλα. Αργότερα μπορείς να του την εξασφαλίζεις από εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως η εμπλουτισμένη σόγια και τα δημητριακά και από τη διατροφική μαγιά.


Μερικά ακόμα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την καλή υγεία του μωρού σου:

Ενέργεια
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι η χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά υγιεινή διατροφή ενός ενήλικου ατόμου είναι εντελώς ακατάλληλη για το μωρό σου. Τα μωρά μεταξύ 6 και 12 μηνών χρειάζονται 700 έως 1000kcals την ημέρα! Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν κάνει ούτε και έχουν την ικανότητα να φάνε μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα, άρα χρειάζονται μικρά και συχνά γεύματα.

Πολλοί γονείς, πιστεύουν πως μπορούν να προστατέψουν την καρδιακή υγεία του μωρού τους και περιορίζουν σημαντικά τα λίπη, σε ποσοστό 10-15% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνει, αντί του 25-35%. Όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μια πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή είναι καλύτερη για ένα παιδί σε σχέση με μια δίαιτα που έχει κάπως περισσότερο λίπος και θεωρείται η ιδανική (25 έως 35% των θερμίδων να έχει προέλευση τα λίπη).

Εάν η δίαιτα του μωρού σου έχει χαμηλά ποσοστά λίπους να ελέγχεις αν η ανάπτυξη του είναι φυσιολογική και ότι τρώει αρκετά τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανικά τρόφιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του σε λίπος είναι, τα φυτικά έλαια από καρύδα, το αβοκάντο κλπ. Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητας από ένα ποιοτικό φυτικό έλαιο (εκτός φυσικά του φοινικέλαιου) σε άλλες λιγότερο ενεργειακά δυνατές τροφές είναι ο πιο απλός τρόπος για την αύξηση της θερμογόνο δύναμή τους. Ωστόσο θα πρέπει να αποφύγεις την προσθήκη ζάχαρης.

Μέλι, Ζάχαρη & Αλάτι
Πρέπει να αποφεύγεις τη ζάχαρη και το μέλι στη διατροφή του μωρού σου και το ίδιο ισχύει και για το αλάτι. Άλλωστε τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη και ορισμένα τρόφιμα περιέχουν νάτριο, τόσο όσο χρειάζεται για να είναι κάποιος υγιής. Τα νεφρά του μωρού δεν είναι αρκετά ώριμα για να αντιμετωπίσουν το αλάτι και έτσι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί πως το μωρό σου καταναλώνει λιγότερο από 1 g αλάτι την ημέρα.

Μην ξεχνάς ότι πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά αποτελούν την κύρια αιτία της φθοράς των δοντιών αν καταναλώνονται συχνά μεταξύ των γευμάτων. Έτσι θα πρέπει να τα αποφεύγεις πάση θυσία. Είναι σημαντικό επίσης να αποφεύγεται η εισαγωγή μελιού στη διατροφή ενός μωρού πριν από τους 12 μήνες, διότι μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που επηρεάζει τα ανώριμα έντερα ενός μωρού.

Αν έχεις αποφασίσει να δώσεις στο μωρό σου μια vegan διατροφή, το μέλι θα πρέπει να είναι έτσι και αλλιώς έξω από το διαιτολόγιό του. Να θυμάσαι επίσης πως όλη η οικογένεια μπορεί κάλλιστα να ωφεληθεί μειώνοντας την πρόσληψη του αλατιού και της ζάχαρης.


Πίνακας Διατροφής για Vegan μωρά ηλικίας 6-12 μηνών
Ο παρακάτω πίνακας θα σου δώσει με μια ματιά τις συνοπτικές πληροφορίες που χρειάζεσαι.
/ Μέχρι 6 μηνών 6-8 μηνών 8-10 μηνών 10-12 μηνών
ΓΑΛΑ Μητρικό γάλα ή φόρμουλα σόγιας Μητρικό γάλα ή φόρμουλα σόγιας Μητρικό γάλα ή φόρμουλα σόγιας Μητρικό γάλα ή φόρμουλα σόγιας
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ & ΨΩΜΙ Ξεκινήστε δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο (ειδική φόρμουλα για μωρά) αναμεμειγμένα με γάλα. Συνεχίστε τα ειδικευμένα δημητριακά για μωρά Προσθέστε ψωμί και άλλα δημητριακά Μωρουδιακά δημητριακά, ψωμί και άλλα δημητριακά Παιδικά δημητριακά μέχρι 18 μηνών. Συνολικά 4 μερίδες (1 μερίδα = 1/4 φέτα ψωμί ή 2-4 κουταλιές της σούπας δημητριακά)
ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ Καθόλου Ξεκινήστε με 50 -100 ml χυμό φρούτων που να περιέχουν βιτ. C. Ξεκινήστε και τον πουρέ λαχανικών και φρούτων 100 ml χυμού. Κομμάτια από μαλακά / μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά 4 μερίδες την ημέρα (1 μερίδα = 2-4 κουταλιές της σούπας φρούτων και λαχανικών, 100 ml χυμού)
ΟΣΠΡΙΑ & ΛΙΠΗ Καθόλου Σταδιακά εισαγάγετε tofu, όσπρια πολτοποιημένα και γιαούρτι σόγιας Tofu, όσπρια πολτοποιημένα, τυρί σόγιας και γιαούρτι σόγιας 2 μερίδες καθημερινά κάθε μερίδα περίπου 15 γραμμάρια.

Διάβασε τον Vegan Οδηγός και τις συχνές ερωτήσεις για να μπορέσεις να κάνεις την μετάβαση σε μια ζωή ζωρίς βία πανεύκολα!

Η σελίδα αυτή έχει σκοπό αποκλειστικά την ενημέρωση και την ενθάρρυνση σου για μια μετάβαση σε έναν πιο ηθικό και υγιεινό τρόπο ζωής και όχι να υποκαταστήσει τον γιατρό σου. Αν έχεις οποιονδήποτε ενδοιασμό συμβουλέψου και τον γιατρό σου.