Η νομιμοποίηση του σαδισμού
Κανένα πείραμα δεν είναι παράνομο, ασχέτως από το πόσο επώδυνο και βάρβαρο μπορεί να είναι για το ζώο και ασχέτως αν είναι περιττό για την ανθρώπινη υγεία. Όλα τα ζώα στα εργαστήρια ζουν μια αγχωτική, μονότονη και αφύσικη ζωή. Συνήθως οι φωνητικές τους χορδές κόβονται για να μην ακούγονται τα ουρλιαχτά τους και ενοχλούν τους ερευνητές. Η μόνη αλλαγή στη ζωή τους έρχεται από την επονομαζόμενη έρευνα ή δοκιμή, το πρωτόκολλο της οποίας περιλαμβάνει το επεμβατικό πείραμα με τις βασανιστικές και επώδυνες διαδικασίες με καταληκτικά σημεία, πάντα τον θάνατο.
Στην έρευνα και τις δοκιμές, τα ζώα υποβάλλονται σε πειράματα που μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα, από τη δοκιμή νέων φαρμάκων, δηλητηρίαση για δοκιμές τοξικότητας, εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, ακρωτηριασμό, τύφλωση και ότι άλλη επώδυνη και σαδιστική διαδικασία μπορείς να φανταστείς. Τα πρωτόκολλα πειραματισμού πέρα από τον πολύ έντονο πόνο που προκαλούν, περιλαμβάνουν την απόλυτη κοινωνική απομόνωση, ηλεκτροσόκ, στέρηση νερού και τροφής και φυσικά την κατ’ επανάληψη αναπαραγωγή και διαχωρισμό των βρεφών από τις μητέρες τους.
Στα περισσότερα πειράματα εφαρμόζουν περιοριστικές διατάξεις στα ζώα, με σκοπό να τα εμποδίζουν να κινούνται . Άλλα πρωτόκολλα απαιτούν την ακινητοποίηση συγκεκριμένων τμημάτων ενός ζώου όπως για παράδειγμα το κεφάλι και το λαιμό, ή τα πόδια και τη λεκάνη, ενώ άλλα αφορούν την ακινητοποίηση ολόκληρου του σώματος ενός ζώου.
Τα ζώα στα εργαστήρια δεν υπόκεινται μόνο στον πόνο από τα πρωτόκολλα, αλλά και σοβαρή πίεση από την πρώτη μέρα της ζωής τους στο εργαστήριο. Περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σε στείρα κλουβιά, χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα να εκφράσουν τις φυσικές τους συμπεριφορές. Τα περισσότερα από τα πειραματόζωα δεν θα νιώσουν ποτέ τον καθαρό αέρα ή τον ήλιο, μόνο μπάρες και κελιά. Ακόμα και όταν τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, αυτό συμβαίνει για το τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε τόσο μικρό χώρο που πρακτικά δεν έχει καμία θετική επίδραση πάνω στα ζώα.
Το 2009, μια μυστική έρευνα σε ένα εργαστήριο αποκάλυψε πιθήκους που μανιωδώς γύριζαν γύρω γύρω μέσα στα κλουβιά τους , δάγκωναν τις ανοιχτές τους πληγές, ακρωτηρίαζαν τους ίδιους τους τους εαυτούς τους, και ξερίζωναν το τρίχωμά τους - όλα αυτά λόγω της χρόνιας ψυχολογικής δυσφορίας που έπρεπε να υπομένουν. Ο όρος που χρησιμοποιείται για αυτές τις συμπεριφορές είναι “άγχος που προκαλείται από ψύχωση” – τα εργαστήρια κυριολεκτικά δηλαδή πέρα από την πρόκληση αδιανόητου σωματικού πόνου, οδηγούν τα ζώα στην τρέλα.
Για όλα τα ζώα που ζουν παγιδευμένα στα εργαστήρια, η κάθε ημέρα της ύπαρξή τους είναι τραυματική από μόνη της - ακόμα και χωρίς την αναγκαστική συμμετοχή τους σε επίπονα και τραυματικά πρωτόκολλα πειραμάτων. Βιώνουν συνεχιζόμενες ψυχικές και σωματικές ταλαιπωρίες από την απέραντη πλήξη, τον φόβο και το συναισθηματικό στρες της καθημερινής ζωής στο εργαστήριο . Πρόσθεσε σε αυτό και τον φόβο και την αγωνία της επώδυνης και σαδιστικής πειραματικής πράξης και τότε μπορεί να αρχίσεις να καταλαβαίνεις την απόγνωση και τον πόνο στον οποίο ζουν, κάθε μέρα για όλη τους τη ζωή.