Vegan για το περιβάλλον

Κλιματική Αλλαγή
Η Vegan διατροφή είναι ο κατάλληλος τρόπος για να κάνεις τη μικρότερη δυνατή καταστροφή στο πλανήτη μας!

Τα Ηνωμένα Έθνη, το World-Watch Institute και διάφοροι άλλοι οργανισμοί έχουν συντάξει εκθέσεις, στις οποίες διαπιστώνεται ότι η εκτροφή ζώων για κατανάλωση από τον άνθρωπο είναι ο κορυφαίος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία αερίων θερμοκηπίου. Μάλιστα δείχνουν πως οι βιομηχανίες ζωικών προϊόντων συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή περισσότερο από ό, τι όλα τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, και όλες οι άλλες μορφές μεταφοράς στον πλανήτη μαζί.

Η σίτιση τεράστιων ποσοτήτων σιτηρών και νερού στα ζώα εκτροφής και στη συνέχεια η θανάτωσή τους, η επεξεργασία, η μεταφορά, και η συντήρηση των κρεάτων είναι εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής έντασης. Επίσης, ένα τεράστιο ποσό του διοξειδίου του άνθρακα είναι αποθηκευμένο στα δέντρα και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της καταστροφής των τεράστιων στρεμμάτων δάσους για την δημιουργία βοσκοτόπων και για την καλλιέργεια τροφής για εκτρεφόμενα ζώα. Επιπλέον, η κοπριά των ζώων απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

“Η αγροκτηνοτροφία, και ιδιαίτερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίου” αναφέρεται στην έκθεση χαρακτηριστικά.

Διάβασε όλη την έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).


Αλόγιστη χρήση νερού
Η εκτροφή ζώων απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού. Η παραγωγή μόλις ένα κιλού κρέατος απαιτεί κατά μέσο όρο 11.000 λίτρα νερού. Ένα λίτρο αγελαδινού γάλακτος απαιτεί 2.000 με 4.000 λίτρα νερού.

Αν επιλέξεις να ζήσεις ως vegan, εξοικονομείς πάνω από 5 τόνους νερού ετησίως! Με άλλα λόγια το να τρώει κάποιος κρέας ισοδυναμεί με μεγαλύτερη κατανάλωση νερού από το να αφήνει το νερό στο ντους του να τρέχει 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο! Και σήμερα που το νερό είναι τόσο πολύτιμο, είναι μια ανούσια σπατάλη.


Μόλυνση Περιβάλλοντος
Τα δισεκατομμύρια των ζώων που εκτρέφονται και θανατώνονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο χρησιμοποιούν το περισσότερο νερό και τρώνε το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών και φυσικά τα αποβάλλουν με περιττώματα και τα ούρα. Στις ΗΠΑ μόνο, τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν 130 φορές περισσότερα περιττώματα από ότι όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός της γης: 40.000 κιλά περιττωμάτων ανά δευτερόλεπτο! Τα περιττώματα αυτά μολύνουν το νερό καταστρέφουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μολύνουν τον αέρα.

Τα περιττώματα, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νιτρικών, παθογόνους οργανισμούς , και ορμόνες, αποθηκεύονται σε τεράστιους ανοικτούς βόθρους. Μεγάλο μέρος των αποβλήτων αυτών καταλήγουν σε κοντινές πηγές νερού, σκοτώνοντας τους υδρόβιους οργανισμούς, είτε απευθείας είτε μέσω του πολλαπλασιασμού των φυκιών. Μερικά από τα απόβλητα διαρρέουν και στα υπόγεια ύδατα, δηλητηριάζοντας έτσι ζωτικής σημασίας προμήθειες.

Φτάνοντας στη θάλασσα, καταστρέφουν τους πληθυσμούς των ψαριών, μιας και μειώνεται σοβαρά το οξυγόνο.


Μόλυνση του Αέρα
Οι κτηνοτροφικές μονάδες παράγουν μια δυσωδία που δημιουργεί μεγάλη ενόχληση και ενδεχόμενο κίνδυνο, σε κατοίκους χιλιόμετρα μακριά. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Κοντά στις βιομηχανικές φάρμες γουρουνιών σε ολόκληρη τη χώρα, οι άνθρωποι λένε πως η υγεία τους εξαρτάται ανάλογα με το πώς φυσά ο αέρας. Αν ο αέρας φυσά από την μεριά των βιομηχανιών, φέρνει επίμονους πονοκεφάλους και νέοι και γέροι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με τις συσκευές εισπνοής, με νεφελοποιητές και με φιάλες οξυγόνου. Καταγγέλλουν πως υποφέρουν από διάρροια, ρινορραγίες, ωτίτιδες και άλλα.”


Καταστροφή Δασών & Δέντρων
Πολλοί από εμάς ανακυκλώνουμε χαρτί, γιατί θέλουμε να σώσουμε τα δέντρα. Αλλά ο νούμερο ένα λόγος για την κοπή δέντρων, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφής των τροπικών δασών, είναι η αποψίλωση της γης για την καλλιέργεια τροφής για τα ζώα φάρμας. Αν γίνεις vegan εξοικονομείς 4000m2 δέντρα κάθε χρόνο!

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2006, "Η συνολική έκταση που καταλαμβάνεται από τη βοσκή είναι ισοδύναμη με το 26% της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό οι περιοχές που καλύπτονται με πάγο. Επιπλέον, η συνολική έκταση που αφιερώνεται για την καλλιέργεια ζωοτροφών ανέρχεται στο 33% της συνολικής έκτασης καλλιεργήσιμης γης. Σε όλα τα ζώα (αγελάδες , γουρούνια , κοτόπουλα και άλλα εκτρεφόμενα ζώα) πηγαίνει το 70 % του συνόλου της γεωργικής γης και το 30% της επιφάνειας της γης του πλανήτη."

Στη Λατινική Αμερική, όπου συμβαίνει και η εντονότερη αποψίλωση των δασών, οι βοσκότοποι καταλαμβάνουν περίπου το 80% των μέχρι πρότινος δασικών εκτάσεων του Αμαζονίου, και οι καλλιέργειες ζωοτροφών καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του υπολοίπου.


Γνωρίζεις ποιο είναι το αποτύπωμα της διατροφής σου στο περιβάλλον;


Ξέρεις πόσα κιλά φυτικής πρωτεΐνης πρέπει να δαπανηθούν για να παραχθεί 1 κιλό ζωικής;


Γνωρίζεις πόση έκταση γης, πόσα κάυσιμα και πόσο νερό δαπανούνται για να παραχθεί 1 κιλό σιτηρών και 1 κιλό κρέατος;


Ξέρεις πως αν επιλέξεις να ζήσεις ως vegan εξοικονομείς πάνω από 5 τόνους νερού ετησίως;


Επίσης ξέρεις πως αν επιλέξεις να ζήσεις ως vegan μειώνεις την αρνητική σου επίδραση στο περιβάλλον κατά 50%;
Επιβαρύνεις δηλαδή το περιβάλλον με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από τον να οδηγούσες ένα Toyota Prius;


Ξέρεις τί συμβαίνει με τα αποψιλωμένα δάση;


Έχεις δει ποτέ σου εργοστασιακή μονάδα γουρουνιών;


Αεροφωτογραφία από σφαγείο;


Η εκτροφή ζώων για την ανθρώπινη διατροφή δεν είναι μόνο μια ανήθικη και εντελώς περιττή πρακτική βασανισμών, εκμετάλλευσης και δολοφονιών - είναι η σίγουρη συνταγή για την καταστροφή του πλανήτη!