BEAR BAITING


Η αρκούδα είναι ένα σχετικά ντροπαλό ζώο το οποίο αν νιώσει ότι απειλείται συνήθως σκαρφαλώνει σε δέντρα προκειμένου να προστατευτεί και επιτίθενται μόνο σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις και μόνο όταν αυτό είναι η τελευταία της λύση.

Οι άνθρωποι όμως εκμεταλλεύονται αυτό το χαρακτηριστικό της και τη χρησιμοποιούν σε ένα άκρως σαδιστικό και αποτρόπαιο “σπορ”.

Από τις αρχές του 16ου αιώνα, πολλές αρκούδες φυλακίστηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε αυτό το φρικιαστικό "θέαμα". Στην πιο γνωστή τους αποτύπωση, οι αρένες που χρησιμοποιούνταν για αυτό το λόγο ονομάζονταν "bear gardens", στις οποίες υπήρχε ένας κυκλικός περιφραγμένος χώρος, ο επονομαζόμενος "λάκκος", καθώς και κερκίδες για τους θεατές. Στη άκρη του "λάκκου" καρφωνόταν ένας στύλος και εκεί κρατούσαν αλυσοδεμένη την αρκούδα από το πόδι ή το λαιμό της και αφού το άτυχο ζώο δεν μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα, ελευθερώνονταν στην αρένα εκπαιδευμένα κυνηγόσκυλα, συνήθως Βρετανικά bulldog. Κάποιες φορές άφηναν την αρκούδα ελεύθερη, επιτρέποντάς της να κυνηγήσει τα σκυλιά ή τους θεατές. Το bear baiting ήταν δημοφιλές στην Αγγλία μέχρι το 19ο αιώνα. Μετά από θανάτους θεατών, απαγορεύτηκε.


Ξεκίνησε να συμβαίνει όμως στο Πακιστάν στις επαρχίες Punjab και Sindh από το 2004. Οι "αγώνες" αυτοί οργανώνονται αποκλειστικά από ντόπιους γαιοκτήμονες, στους οποίους ανήκουν τα σκυλιά που αργότερα θα ριχτούν στην αρένα με την αβοήθητη αρκούδα. Κατά τη διάρκεια των "αγώνων" δένουν την αρκούδα με ένα σκοινί μήκους 2 με 5 μέτρων, στο κέντρο της αρένας έτσι ώστε να μην μπορεί να ελευθερωθεί. Οι "διοργανωτές" 'έχουν φροντίσει να ξεριζώνουν με μεγάλες τανάλιες τους κυνόδοντες της αρκούδας και έχουν ξεριζώσει επίσης και τα νύχια της, έτσι ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της όταν τα σκυλιά θα της επιτεθούν. Η κάθε "μάχη" διαρκεί περίπου 3 λεπτά και αν τα σκυλιά ρίξουν αιμόφυρτη την αρκούδα στο έδαφος, θεωρείται ως νίκη. Δυστυχώς όμως οι αρκούδες θα πρέπει να υπομείνουν πάρα πολλές "μάχες" στη διάρκεια της ημέρας.

Την ίδια στιγμή, και στην “πολιτισμένη” Δύση στις αγροτικές περιοχές της Νότιας Καρολίνας των Η.Π.Α, μια μαύρη αρκούδα μαζεύεται φοβισμένη στη γωνία μιας αρένας. Είναι δεμένη σε ένα στύλο περικυκλωμένη από εκατοντάδες φανατισμένους θεατές. Από το στόμα της βγαίνουν αφροί και χτυπά νευρικά τα σαγόνια της, τρανταχτή απόδειξη ότι είναι απόλυτα τρομοκρατημένη. Οι δέσμιοί της, της έχουν ξεριζώσει τα νύχια της και όλα της τα δόντια, αφήνοντάς την ανυπεράσπιστη. Τρία κυνηγόσκυλα τρέχουν προς την αρκούδα γαυγίζοντας δυνατά και αφού φτάσουν στο σημείο που είναι δεμένη, κάποια από αυτά αρχίζουν να τη δαγκώνουν στο πρόσωπο και στα πόδια. Τα υπόλοιπα πηδούν πάνω της και τότε εκείνη σηκώνεται στα πίσω της πόδια, προσπαθώντας απεγνωσμένα να προστατέψει το πρόσωπό της. Η επίθεση θα συνεχιστεί για 4 ώρες και σχεδόν 300 σκυλιά θα της επιτεθούν με διαδοχικές και γρήγορες επιθέσεις.


Στις Η.Π.Α λαμβάνει χώρα μόνο στη Νότια Καρολίνα και πρόκειται για εντελώς μυστικούς αγώνες, διότι οι 'διοργανωτές" δεν θέλουν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους, προκειμένου οι δεύτεροι να απαιτήσουν το τερματισμό αυτή της φρικιαστικής διοργάνωσης και να δοθεί τέλος στην κακοποίηση τόσο των αρκούδων, αλλά και των σκυλιών που οι άνθρωποι "εκπαιδεύουν" με τις πιο βασανιστικές και αποτρόπαιες μεθόδους.

Οι φυλακισμένες και φρικιαστικά βασανισμένες αυτές αρκούδες, αιχμαλωτίζονται από μωρά κυρίως από κυνηγούς, οι οποίοι στη συνέχεια τα πωλούν έναντι μεγάλων ποσών στους διοργανωτές αυτών των "αγώνων".


Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ουκρανία επίσης λάμβανε χώρα αυτό το τόσο ακραία σαδιστικό “άθλημα”. Μάλιστα το 2013 είχε ξεσπάσει παγκόσμιος σάλος όταν η Royal Canin (η εταιρία με τις τροφές για κατοικίδια ζώα και θυγατρική της Mars) βρέθηκε μπλεγμένη σε αυτούς τους αγώνες, καθώς ήταν ο σπόνσορας τους. Μετά από την δράση της Four Paws International και τις έντονες πιέσεις που της ασκήθηκαν, η Royal Canin εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο απολογούταν για την συμμετοχή της σε αυτούς τους “αγώνες”.


Και στην Ουκρανία οι αρκούδες είναι ζώα υπό προστασία και σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο το Bear baiting είναι απαγορευμένο. Όταν ξέσπασε ο σάλος υπολογιζόταν ότι υπήρχαν 20 με 30 αρκούδες στη χώρα που τις χρησιμοποιούσαν ως “δολώματα”.

Για καθαρά ενημερωτικούς λόγους αναφέρουμε και όλες τις εταιρίες που ανήκουν στην Mars, ώστε να ξέρεις ποιόν στηρίζεις με τις αγορές σου:

Σοκολάτες:
Bounty, Dove, Maltesers, Mars, Milky Way, M & M’s, Snickers, Twix.
Τροφές Κατοικιδίων:
Cesar, Eukanuba, Iams, Nutro, Petigree, Royal Canin, Sheeba, Whiskas
Τρόφιμα:
Dolmio, Uncle Ben’s
Τσίχλες & Καραμέλες:
5, Orbit, Solano, Spearmint, Wringley’s


Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η διασκέδασή σου;Bear Baiting, η πραγματική φρίκη