ΚΥΝΗΓΙ


Ο άνθρωπος είναι από την φύση του καρποφάγο ζώο. Δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν και με την άσχημη και απότομη μεταβολή των καιρικών συνθηκών ήρθε μια εποχή που δεν έβρισκε τίποτε να φάει στα δέντρα. Η πείνα τον θέριζε και τότε ανακάλυψε πως μπορούσε να ζήσει τρεφόμενος και από την σάρκα των ζώων. Έτσι ξεκίνησε το κυνήγι.

Πλέον όμως είναι μια ανούσια και βίαιη μορφή διασκέδασης, όπου σχεδόν οι περισσότεροι κυνηγοί δεν την εκτελούν λόγω της ανάγκης τους για σίτιση. Το κυνήγι έχει συμβάλει στην εξαφάνιση πολλών άγριων ειδών σε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων του τίγρη Τασμανίας και ενός ιδιαίτερα σπάνιου είδος πιγκουίνου, του Great Auk , το οποίο εξαφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.


Πάρα πολλά ζώα υπομένουν παρατεταμένο και οδυνηρό θάνατο, όταν τραυματίζονται αλλά δεν σκοτώνονται από τους κυνηγούς, όπως δείχνει και η παρακάτω έρευνα όπου σε ένα αριθμό 80 ελαφιών, 22 δέχθηκαν επίθεση με τόξο και από αυτά τα 11 τραυματίστηκαν, αλλά ποτέ δεν θανατώθηκαν από τους κυνηγούς. Το 20% των αλεπούδων που πληγώθηκαν, πυροβολήθηκαν ξανά και από αυτές το 10% που κατάφεραν να ξεφύγουν, πέθαναν από την πείνα, καθώς ήταν πολύ τραυματισμένες και αδύναμες για να κυνηγήσουν.


Το κυνήγι διαταράσσει την μετανάστευση και τη χειμερία νάρκη των ζώων και διαλύει ανεπανόρθωτα τις οικογένειες τους. Στους λύκους για παράδειγμα, οι οποίοι ζευγαρώνουν μια φορά στη ζωή τους και ζουν μέσα σε κλειστές και δεμένες οικογένειες, το κυνήγι μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες κοινωνίες. Το άγχος που προκαλείται στα ζώα από τους θορύβους και τη σύγχυση που δημιουργούν οι κυνηγοί. Αυτό βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τις φυσιολογικές διατροφικές τους συνήθειες, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη συσσώρευση λίπους και ενέργειας την οποία θα χρειαστούν για να επιβιώσουν στο βαρύ χειμώνα. Οι δυνατοί θόρυβοι επίσης διακόπτουν το ζευγάρωμα των άγριων ζώων και μπορούν επίσης, να αναγκάσουν τους γονείς να φύγουν από τις φωλιές τους, αφήνοντας να μωρά τους εκτεθειμένα στους φυσικούς κυνηγούς.


Το κυνήγι καλείται, από τους ψυχικά διαταραγμένους θιασώτες του, ως άθλημα, με μόνο λόγο την κάλυψη της πραγματικής του διάστασης: ότι πρόκειται για μια αδίστακτή και ανελέητη δολοφονία, κοινωνικά αποδεκτή σε όλη της την έκταση. Το παράδοξό που αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τους παραπλανητικούς υπαινιγμούς των κυνηγών είναι ότι, τα αθλήματα είναι συναγωνισμός μεταξύ δύο αντίθετών ομάδων και με την επόπτευση ενός διαιτητή. Κανένα άθλημα δεν τελειώνει όμως με το θάνατο του αδύναμου συμμετέχοντα. Επίσης στα αθλήματα οι εμπλεκόμενοι, έχουν επιλέξει την συμμετοχή τους. Στην περίπτωση του κυνηγιού όμως, μόνο ο κυνηγός έχει κάνει την επιλογή – το θύμα του δεν έχει την δυνατότητα να επιλέξει.


Κάποιοι κυνηγοί έχουν το θράσος να υποστηρίζουν ότι υπακούοντας τους νόμους και σκοτώνοντας άγρια ζώα τα οποία ζουν ελεύθερα, δεν τους δίνει υπεροχή απέναντι σε αυτά, οπότε και αποκαλούν δίκαιη αυτή την πράξη τους. Φυσικά όλοι αυτοί διαθέτουν καραμπίνες, τόξα και βέλη, όπλα που φυσικά κανένα ζώο από αυτά που οι ίδιοι κυνηγούν δεν έχει για να αντεπιτεθεί, ούτε φυσικά την δυνατότητα να ξεφύγει.

Άλλο ένα στοιχείο που κάνει το κυνήγι μια “ενασχόληση” μόνο για βίαιους ψυχασθενείς είναι ο τρόπος που πολλοί από αυτούς «εκπαιδεύουν» τα σκυλιά τους. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ακολουθεί στο τέλος της σελίδας.


Τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού δεν λείπουν, με αποτέλεσμα το θάνατο, αλόγων, αγελάδων, σκύλων και γατιών. Ιδιαίτερα τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται από τους κυνηγούς, κρατούνται πάντα αλυσοδεμένα και κλεισμένα σε κλουβιά που παράνομα έχουν προσαρμόσει οι κυνηγοί στα αυτοκίνητά τους, χωρίς ιατρική περίθαλψη. Κάποια από αυτά δυστυχώς χάνονται κατά τη διάρκεια του κυνηγιού και δεν βρίσκονται ποτέ, ενώ πολλά περισσότερα εγκαταλείπονται και τελικά πεθαίνουν από ασιτία ή από απρόσεχτους και αδιάφορους οδηγούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από τις ποιο κακοποιημένες φυλές σκύλων που περιθάλπουν σωματεία και εθελοντές ιδιώτες είναι τα κυνηγόσκυλα. Οι κυνηγοί δεν αγαπάνε και δεν φροντίζουν ούτε καν τα ίδια τους τα σκυλιά! Τυχαίο επίσης δεν είναι και το γεγονός πως τα περισσότερα ζώα που περιθάλπουν οι εθελοντικές ομάδες περίθαλψης άγριων ζώων και πουλιών, είναι θύματα των κυνηγών.



Το ότι οι ίδιοι οι κυνηγοί λένε ότι τελούν κοινωνικό έργο και προστατεύουν το περιβάλλον, με το να «ελέγχουν τον πληθυσμό» των ζώων, είναι πέρα για πέρα τουλάχιστον βλακώδες. Δεν προστατεύεις κανένα είδος με το να το εξαλείφεις και σίγουρα η φύση, παρόλο που έχει πολλά λάθη στη δημιουργία της και στους κανόνες της, με τον τρόπο της μπορεί να καταφέρει πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς.



Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η διασκέδασή σου;



Δες τι σημαίνει κυνήγι