ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ


Μπορεί να πιστεύεις πως οι ιπποδρομίες είναι ένα “σπορ” που δεν βλάπτει τα ζώα. Δυστυχώς η αλήθεια απέχει έτη φωτός. Τα άλογα, αυτά το τόσο ευγενικά και ευαίσθητα ζώα πέφτουν θύματα της ανθρώπινης απληστίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ετήσια κέρδη από τον πόνο και τον θάνατο αυτών των πλασμάτων αγγίζουν τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναλόγως τη χώρα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγώνων. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι : ο flat racing, ο steeple chasing και ο harness racing. Σε κάθε περίπτωση όμως τα άλογα είναι θύματα μιας απάνθρωπης βιομηχανίας κέρδους, που περιλαμβάνει, ναρκωτικά, τραυματισμούς, κακοποιήσεις, και θανάτους. Οι ιπποδρομίες είναι ένα ματωμένο "σπορ" όπου ακόμα και ο νικητής πεθαίνει!


Τα άλογα ξεκινούν την εκπαίδευσή και τους αγώνες, πολύ πριν το σκελετικό τους σύστημα αναπτυχθεί πλήρως. Το αποτέλεσμα αυτής της πρόωρης καταπόνησης, είναι πάρα πολλοί τραυματισμοί και πόνος, που πολύ συχνά κοστίζουν τη ζωή του ζώου. Σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα το μαστίγιο και οι ξυλοδαρμοί είναι άγριοι. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν ακόμα και μικροσυσκευές ηλεκτροσόκ προκειμένου να τα κάνουν να τρέξουν πιο γρήγορα. Οι θεραπείες που τους γίνονται έχουν σκοπό να καλύψουν τον πόνο των αλόγων, μόνον όσο χρειάζεται για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προπονήσεις και στους αγώνες και πολλές φορές ακόμα και η ίδια η "θεραπεία" προκαλεί αφόρητο πόνο στα ζώα.Μητέρα γουρούνα σε φάρμα με τα γουρουνάκια της.
Μιας και οι ρήξεις τενόντων και τα μικρά κατάγματα είναι δύσκολο να διαγνωσθούν από τους κτηνιάτρους, οι τραυματισμοί που υπόκεινται τα άλογα χειροτερεύουν με κάθε προπόνηση και κάθε αγώνα και φτάνουν συχνά σε μη αναστρέψιμες βλάβες. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις βλάβες που παθαίνουν από την υπερβολική λήψη αναβολικών, φαρμάκων και ναρκωτικών. Τότε ο ιδιοκτήτης του ζώου προκειμένου να απαλλαγεί από περαιτέρω έξοδα θα το πουλήσει σε κάποιο σφαγείο για το κρέας του.


Σε σφαγείο θα πουληθούν κάποια στιγμή όλα τα άλογα – μόλις πάψουν να κερδίζουν σε αγώνες και να φέρνουν χρήματα στους ιδιοκτήτες τους. Ακόμα και τα πιο διάσημα θα καταλήξουν εκεί.

Κόψιμο δοντιών σε μικρό γουρουνάκι.
Τα άλογα που αποστέλλονται σε σφαγεία υπομένουν πολλές ημέρες μεταφοράς σε ρυμουλκούμενα οχήματα, απίστευτα στριμωγμένα, χωρίς πρόσβαση σε νερό ή φαγητό με αποτέλεσμα, οι τραυματισμοί να είναι πολύ συχνοί. Οι συνθήκες σφαγής των αλόγων είναι οι ίδιες με αυτές των αγελάδων και των άλλων ζώων και τα άλογα φτάνουν τρομοκρατημένα στην σφαγή με πλήρεις αισθήσεις. Ο σαδισμός των εργατών των σφαγείων δεν κάνει διακρίσεις ούτε στα άλογα. Αφού σφαχτούν, το κομματιασμένο σώμα τους θα διοχετευτεί στις αγορές.


Πόσος πόνος, φόβος, απελπισία και θάνατο χωράει η διασκέδασή σου;Δες τι κρύβουν οι ιπποδρομίες