ΚΥΝΟΔΡΟΜΙΕΣ


Δεκάδες χιλιάδες σκυλιά αποσύρονται κάθε χρόνο από τις βιομηχανίες των κυνοδρομιών, όταν δεν αποφέρουν πολλά λεφτά στους ιδιοκτήτες τους. Ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό μόνο θα υιοθετηθεί από κάποια οικογένεια. Η συντριπτική πλειοψηφία θα βρει τραγικό θάνατο με τις μεθόδους να ποικίλουν, αλλά όλες είναι ίδιες σε αγριότητα:
τα αφήνουν δεμένα να πεθάνουν από πείνα
τα ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου
τα πωλούν σε εργαστήρια πειραμάτων
τα πνίγουν
τα παρατούν σε απόμερα μέρη

Συνήθως προτού τα πετάξουν τους κόβουν τα αυτιά, για να μην είναι δυνατή η ανάγνωση του μικροτσίπ.


Ο άνθρωπος, εκμεταλλευόμενος την φυσική ταχύτητα του πανέμορφου σκυλιού της φυλής Greyhound θα το βασανίσει και αυτό, όπως και όλα τα είδη ζώων που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη. Η βιομηχανία των κυνοδρομιών δεν βλέπει τα σκυλιά όπως πραγματικά είναι, δηλαδή ως ζώα που έχουν ανάγκη την αγάπη και την τρυφερότητα, αλλά ως μηχανές ταχύτητας.

Και όμως όπως κάθε άλλο ζώο, έτσι και ένα σκυλί Greyhound είναι ένα τρυφερό πλάσμα που αγαπά τα χάδια και την θαλπωρή μιας οικογένειας που θα το αγαπά και θα το φροντίζει.


Σε κάθε δευτερόλεπτο που ένα σκυλί θα τρέξει στον “στίβο” αντιστοιχούν άπειρες ώρες εγκλεισμού του σε ένα μικροσκοπικό κλουβί. Σε κάθε ένα σκυλί που αγωνίζεται, αντιστοιχούν χιλιάδες άλλα που πεθαίνουν πριν καν αγγίξουν το “κουλουάρ”, στο όνομα της επιλεκτικής αναπαραγωγής. Τα περισσότερα σκυλιά που προορίζονται για αγώνες θα πεθάνουν πολύ πριν την ηλικία των 4 με 5 χρόνων.


Οι αιτίες θανάτου των σκυλιών που συμμετέχουν σε αυτούς τους αγώνες είναι:
θερμοπληξία
υπερβολική έκθεση στο ψύχος
καρδιακή προσβολή
σοβαροί τραυματισμοί και κατάγματα
ναρκωτικά (στεροειδή και κοκαΐνη)


Η μεταφορά τους από το ένα στάδιο στο άλλο γίνεται κάτω από άθλιες συνθήκες, όπου σε ένα και μόνο φορτηγό θα τοποθετηθούν πάνω από 60 σκυλιά, τοποθετημένα σε κλουβιά, ανά 3. Προκειμένου να αποφευχθεί η θερμοπληξία τους βάζουν στο έδαφος πάγο, αντί για την χρήση κλιματισμού, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 °C.


Όταν δεν αγωνίζονται περνάνε 20 ώρες την ημέρα κλεισμένα σε κλουβιά και πάντα με φίμωτρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα φοβερές πληγές στο πρόσωπό τους και πόνους στο σώμα από την ακινησία. Σχεδόν πάντα υποφέρουν τόσο από εσωτερικά όσο και από εξωτερικά παράσιτα.

Κατά τις προπονήσεις τους χρησιμοποιούνται ζωντανά κουνέλια δεμένα από στύλους τα οποία ενθαρρύνονται να αρπάξουν. Τα πτώματα των κουνελιών αυτών θα χρησιμοποιηθούν αργότερα στους αγώνες.


Διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να βρίσκουν οικογένειες, που θα αγαπούν και θα φροντίζουν, τα σκυλιά που η βιομηχανία απορρίπτει, ιδιαίτερα μετά από κάθε μεγάλο αγώνα. Όμως ο αριθμός των σκυλιών που πετιούνται σαν σκουπίδια, είναι πολύ μεγαλύτερος από τα σκυλιά που μπορούν να υιοθετηθούν. Έτσι τα περισσότερα πεθαίνουν από ασιτία ή δολοφονούνται.


Με την αύξηση άλλων μορφών τζόγου και όσο ο κόσμος ενημερώνεται για τις δράσεις αυτής της αποτρόπαιης βιομηχανίας η δημοτικότητα των κυνοδρομιών πέφτει. Δυστυχώς ο Ο.Π.Α.Π. έφερε αυτό το «παιχνίδι» στην Ελλάδα, με την μορφή αναμετάδοσης ξένων αγώνων –στις οποίες καλείται το κοινό να στοιχηματίσει.


Είναι στο χέρι σου να μην στηρίξεις αυτή την προσπάθεια διεύρυνσης της βίας, με το να μην συμμετέχεις! Άλλωστε όπως όλα τα ζώα, έτσι και αυτά τα σκυλιά δικαιούνται να ζήσουν μια ζωή χωρίς βασανισμούς.


Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η διασκέδασή σου;Δες τι κρύβεται πίσω από τις κυνοδρομίες